Simon Konzult Kft.

Mezőgazdasági ingatlanok becslése


Vállalkozásunk ügyvezetője, Simon Péter a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet által is elfogadott termőföld értékelő szakértő.

Szakértéseket készítettünk:

  -  A Nemzeti Földalapkezelő Szervezet (NFA)

  -  Önkormányzatok

  -  Mezőgazdasági vállalkozások

  -  Balaton-Felvidéki Nemzeti Park

  -  E.ON Zrt.

  -  és magánszemélyek részéreA 2011.09.01-től hatályos 262/2010. (XI. 17.) Korm. Rendelet alapján a földrészletnek eladás, vagyonkezelésbe adás vagy csere útján történő hasznosítására vonatkozó döntés megalapozásához el kell végeztetni az érintett földrészlet forgalmi értékbecslését.

Az eladásra, vagyonkezelésbe adásra vagy cserére vonatkozó döntés az értékbecslésben rögzített érvényességi időn belül hozható meg. A 4. § (2) bekezdése szerinti értékbecslést végezhet

a) az agrárgazdasági és agrár-vidékfejlesztési szakértői névjegyzékben, valamint az igazságügyi szakértői névjegyzékben az értékbecslési szakterületnek megfelelő ágazati szakértői jogosultsággal rendelkező szakértő, vagy

b) olyan gazdálkodó szervezet, amely az ingatlanvállalkozás-felügyeleti hatóság által az üzletszerű ingatlanvagyon-értékelő és közvetítő tevékenység végzésére jogosult szolgáltatókról vezetett nyilvántartásban szerepel, és legalább egy személyesen közreműködő tagja vagy alkalmazottja, foglalkoztatottja az a) pontban meghatározott szakértői jogosultsággal rendelkezik.Mezőgazdasági ingatlan a termőföld a rajta lévő telepítménnyel, az ingatlan nyilvántartásban vele együtt nyilvántartott felépítménnyel, pincével (föld alatti raktárral, garázzsal stb.) együtt, valamint a termőföldön található, önálló ingatlanként nyilvántartott mezőgazdasági rendeltetésű felépítmény, pince.


A termőföld az a külterületi földrészlet, amelyet az ingatlannyilvántartásban szántó,szőlő, gyümölcsös, kert, gyep, nádas és erdő művelési ágban vagy halastóként tartanaknyilván.


A telepítmény a termőföld hasznosítását segítő és a termőföld értékét illetve hasznait növelő – beruházás útján megvalósuló – agrotechnikai létesítmény (pl. haszonnövény, telep, támrendszer stb. együtt), valamint az erdő esetében – a védett, vagy védelemre tervezett erdők kivételével – a faállomány.


Simon Konzult kft.

+36 (30) 281-69-67

+36 (20) 346-94-61


Fax: +36 (92) 314-122


info@simonkonzult.hu